مراحل گرفتن مدرک رسمی و بینالمللی فنی و حرفه ای

چه برای استخدام و شرکت در آزمون های استخدامی و چه برای مهاجرت نیاز به مدرک داشته باشید، میزان اعتبار مدرک، مدت زمان گرفتن مدرک، هزینه، نحوه آموزش و آزمون اهمیت پیدا می کند. یکی از معتبرترین مدارک صادره از ایران، مدرک فنی حرفه ای است.
کسانی که میخواهند کسب و کار خود را راه اندازی کرده یا مهاجرت کنند ضرروی است که مدرک رسمی فنی و حرفه ای خود را بگیرند.
برای گرفتن مدرک فنی حرفه ای مراحلی وجود دارد. امروز با ما همراه باشید تا مراحلی که در این راه وجود دارد را بررسی کنیم.
مطالب پیشنهادی: آشنایی با انجمن قهوه تخصصی (SCA)
سازمان فنی و حرفه ای
سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور، که زیر نظر وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی فعالیت میکند، دارای ساختار تشکیلاتی گستردهای است. این سازمان علاوه بر ستاد مرکزی، دارای ۳۱ اداره کل در سطح کشور و یک مرکز تربیت مربی است. همچنین، بیش از ۱۱۶۵۳ آموزشگاه فنی و حرفهای آزاد در سراسر ایران تحت نظارت این سازمان فعالیت میکنند.
این سازمان همچنین با سازمانهای بینالمللی مانند سازمان بینالمللی کار (ILO) و سازمان بینالمللی آموزش حرفهای همکاری دارد تا به استانداردهای جهانی دست یابد.
مدرک رسمی فنی و حرفهای که توسط سازمان فنی و حرفهای ایران صادر میشود، دارای اعتبار بالایی است و در بسیاری از کشورها نیز به رسمیت شناخته میشود. این مدارک به دلیل تمرکز بر مهارتهای عملی و کاربردی، از ارزش بالایی برخوردارند و میتوانند در بازار کار داخلی و بینالمللی مفید باشند. برای دریافت این مدرک، افراد باید دورههای آموزشی مربوطه را گذرانده و در آزمونهای کتبی و عملی موفق به کسب نمره قبولی شوند. این مدارک شامل دیپلم فنی حرفهای، گواهینامه حرفهای و لیسانس فنی حرفهای میشوند که هر کدام سطح و کاربرد خاص خود را دارند.
مراحل دریافت مدرک رسمی فنی و حرفهای
برای دریافت مدرک رسمی فنی و حرفه ای باید مراحلی طی کرد. این مراحل چندان سخت نیستند اما باید به دقت سپری شوند.
این مراحل به شرح زیر است:
انتخاب رشته مورد نظر
ابتدا باید رشته ای که قصد دریافت مدرک آن را دارید را انتخاب کنید. سازمان فنی و حرفه ای بسیاری از رشته ها را اراِئه داده است که قالب اصلی آن ها بر پایه مهارت های عملی است. کافیست به سایت سازمان فنی و حرفه ای یا آموزشگاه های مرتبط مراجعه کنید و رشته خود را انتخاب کنید.
توجه داشته باشید که برخی از آموزشگاههای وابسته به فنی حرفهای به دلیل سابقهای که دارند، در برخی از رشتهها معتبرتر هستند. وجود تجهیزات جدید و اساتید خبره در برخی از رشتهها، برخی از آموزشگاههای فنی حرفهای را برتر از سایرین کرده است.
ثبت نام در آموزشگاه های مرتبط
حال نوبت به ثبت نام میرسد. اما اگر میخواهید تمام نکات تئوری و عملی مربوط به رشتهای که انتخاب کردهاید را فرا گیرید باید در یک آموزشگاه معتبر که زیر نظر سازمان فنی و حرفهای کشور فعالیت میکند، ثبتنام کنید.
مدارک مورد نیاز برای ثبتنام در آموزشگاههای فنی و حرفهای عبارتند از :
*عکس پرسنلی 3*4 اسکن شده
*اسکن تصویر کارت ملی
*اسکن تصویر شناسنامه
*مدارک مربوط به مدرک تحصیلی
*آدرس و کد پستی
*شماره همراه و تلفن ثابت
*وضعیت نظام وظیفه (برای آقایان)
سپری کردن دورههای آموزشی تئوری و عملی
پس از ثبتنام در آموزشگاه معتبر، نوبت به برگزاری کلاسهای تئوری و عملی میرسد. با توجه به رشتهای که انتخاب کردهاید، دورههای تئوری و عملی مختلفی برای شما برگزار میشود.
برخی از آموزشگاهها این دورهها را به صورت همزمان برگزار میکنند تا وقت شرکتکنندگان کمتر گرفته شود. اما در برخی از آموزشگاههای دیگر، افراد باید ابتدا دورههای تئوری را سپری کرده و سپس در دورههای عملی شرکت کنند.
به طور کلی طول دورههای آموزشی فنی حرفهای بین 1 ماه تا 3 ماه متغیر است. این موضوع به نوع رشتهای که انتخاب کردهاید و آموزشگاه برگزار کننده دوره بستگی دارد.
شرکت در آزمون کتبی فنی حرفه ای
پس از سپری کردن دورههای آموزشی باید در آزمونهای تئوری و عملی که توسط سازمان فنی و حرفهای برگزار میشود شرکت کنید. توجه داشته باشید که فقط با قبولی در این آزمونها است که موفق به گرفتن مدرک رسمی فنی و حرفهای خواهید شد.
توجه داشته باشید که برخی آموزشگاههای بدون مجوز آزمونهایی را بدون هماهنگی با سازمان فنی و حرفهای برگزار کرده و مدارکی به شرکتکنندگان اعطا میکنند که اعتبار ندارد؛ بنابراین در زمان ثبتنام برای دورههای آموزشی و نیز آزمونها مطمئن شوید که برگزارکننده آزمون، تأییدیه رسمی سازمان فنی و حرفهای را داشته باشد.
این نکته هم باید مورد توجه باشد که نمره قبولی در آزمون تئوری فنی و حرفهای حداقل 50 از 100 بوده و نمره قبولی در آزمون عملی حداقل 75 از 100 است
دریافت مدرک فنی و حرفه ای
هنرجویان پس از شرکت در آزمون، برای گرفتن مدرک فنی حرفه ای باید چند ماهی منتظر بمانید. اگر در آموزشگاه معتبری ثبتنام کرده باشید، مدت زمانی که نیاز است تا مدرک برای شما صادر شود کمتر خواهد شد. اما به طور کلی پس از قبولی در آزمون تئوری و عملی، بین 3 تا 6 ماه زمان میبرد که موفق به گرفتن مدرک بین المللی فنی حرفه ای شوید.
تمدید مدرک فنی حرفه ای
مدرک فنی حرفه ای تاریخ انقضا دارد و باید چند سال یکبار آن را تمدید کرد.
مدارک فنی حرفه ای بطور معمول 5 سال تاریخ انقضا دارند و پس از این مدت باید به آموزشگاه فنی حرفه ای مراجعه کرد و برای تمدید آن اقدام کرد.
برای تمدید مدرک فنی حرفه ای باید در آزمون امتحان عملی رشته خود شرکت کرده و قبول شوید.
گرفتن مدرک فنی حرفه ای بدون کلاس امکان پذیر است؟
بله امکان پذیر است. کسانی که در رشتههای بخصوصی مهارتهای تئوری و عملی لازم را دارند، بدون حضور در کلاس و به صورت مستقیم میتوانند در آزمونهای فنی حرفهای شرکت کنند. برای ثبتنام در این آزمونها میتوانید به مراکز فنی حرفهای در شهر خود یا وبسایت سازمان فنی حرفهای که در بخش قبل اشاره شد مراجعه کنید.
سخن پایانی
مدرک فنی حرفه ای یک سرمایه گذاری قدرتمند در آینده شما است که دانش نظری را با مهارت های عملی ترکیب می کند تا شما را برای یک رشته شغلی خاص آماده کند. این برنامه ها آموزش هدفمند، تجربه عملی را ارائه می دهند و اغلب به گواهینامه های شناخته شده صنعت منجر می شوند. آنها می توانند درها را به روی مشاغل پرتقاضا بگشایند، فرصت هایی برای پیشرفت فراهم کنند و شما را با تخصص مورد نیاز برای برتری در حرفه انتخابی خود مجهز کنند. چه در حال شروع حرفه خود باشید و چه به دنبال تخصص باشید، مدرک فنی حرفه ای می تواند بازی را تغییر دهد.
دیدگاهتان را بنویسید